Ud i det dybblå & op i højden!

Denne artikel er sponsoreret

Sådan planlægger du din skandinaviske fjeldvandretur

Kalder den vilde skandinaviske natur på dig med sine vilde fosse, dybe fyrreskove og bombastiske højder? Har du lyst til at tage på en anderledes aktiv ferie, hvor det er nuet og nærværet med din(e) rejsefælle(r), der er i centrum, så er en længere vandretur på fjeldet afgjort noget for dig. Særligt, hvis du som mange andre, i flere år har sukket efter at besøge eventyrøen Island eller sanse Norges frodige natur helt tæt på.

Men har du endnu ikke prøvet at være på længere ture, hvor du selv bærer oppakning og telt, så er der klart en del nye ting, du skal overveje og planlægge.

 

RUTE OG SVÆRHEDSGRAD

Det er alfa omega, at du investerer i specialiserede vandre kort og et godt gammeldags kompas, hvor de forskellige rutemuligheder er aftegnet – din smartphone er ikke til megen hjælp uden dækning eller batteri

I fjeldet går du for det første langsommere end normalt – der kan være glatte strækninger med klipper eller leret underlag, og der er ofte stejlt. Vejret kan slå om pludseligt, også i højsommeren, og særligt på Island og i Nordnorge, så du kan risikere at skulle holde pause flere gange i løbet af dagen. Undgå derfor at tage munden for fuld og regn med at gå et sted mellem 10 og 20 km om dagen. En regel siger, at for hver 100 højdemeter skal du lægge 15-20 minutter til din normale vandre tid.

Planlæg også gerne hviledage i løbet af turen, for eksempel ved særlige naturskønne steder eller i en mindre landsby, hvor du kan tanke forsyningerne op.

 

UDSTYR OG OPPAKNING

På fjeldet må man leve minimalistisk – for eksempel er det blandt Norges fjeldvandrere helt normalt at medbringe en kop, der hænger fra bæltet – der er rene kilder overalt, så hvorfor tynge sig selv med vanddunke? Medbring hurtigttørrende og isolerende beklædning i max to sæt og eventuelt fiskeudstyr. Regn desuden med et madbudget på cirka 100 kr pr person pr dag, da de frysetørrede måltider godt kan koste lidt – til gengæld vejer og fylder de næsten intet. Hertil kommer transport til og fra fjeldet, og måske bliver et par overnatninger på hotel også en nødvendig del af planlægningen.

Det siger sig selv, at du kommer til at bande dig selv langt væk, hvis du medmindre dit gode gamle iglotelt, som vejer 5 kg og opefter – og som er bøvlet at sætte op og pakke ned hver dag. Det er penge givet godt ud, hvis du investerer i specialudstyr, så et mindre lån er ofte vejen frem. Et moderne letvægts vandre-telt med kulfiberstænger er super nemt at sætte op og pakke ned, og du kan desuden gøre dig selv en kæmpe tjeneste ved at købe et “fjeldsikret” telt, hvor bl.a. pløkkerne er specialdesignet til klippeunderlag. Du kan også overveje, om du vil kunne lide et af de populære etpersons “hammock-tents”, hvis du primært vandrer i skovområder.

Vigtigst af alt: Husk at have respekt for den vilde, menneske-ødet fjeldnatur – så tjek også lige op på De 9 Fjeldråd.

Indlægs forfatter: admin